NLF / Forbund / LUFTSPORTSUKA 2016 - Jubileumsuka!
Jon Gunnar Wold

LUFTSPORTSUKA 2016 - Jubileumsuka!

Hipp hipp hurra - Luftsportsuka fyller 5 år i år!

Dette ønsker vi å feire litt ekstra, samt at vi skal passe på å ha de gode innslagene, rammen og folkene som tidligere. I år tror vi det vil bli rekordmange deltagere, så vi har sikret oss ekstra overnattingsplasser og transport.  Forbundsstyret vil avholde sitt siste møte før sommeren på Starmoen onsdagen, samt at flere andre seksjoner legger opp til styremøter under uka. Motorflyseksjonen har i tillegg lagt sitt ledermøte for alle sine klubber til Luftsportsuka, noe vi synes er ekstra moro!

Under følger litt informasjon om det vi har på plass av aktiviteter og kurs så langt. Les nøye, og meld deg på de kurs som du vil være med på. Selve programmet vil ikke komme før nærmere uka, men kurs og aktiviteter har en startdato, klokkeslett og kontaktperson hvis du lurer på noe.

*** Klikk her for påmeldingsskjema! ***

LUFTSPORTSUKA 2016 på Starmoen 15. – 19. Juni

MODELLFLYSKOLEN
Modellflyskolen er for barn/ungdom fra 10 – 19 år, hvor deltageren vil få opplæring i modellflyging og alt det innebærer. Deltageren vil bo i hytte med de andre elevene samt en voksen person som holder oppsikt og orden. I opplegget inngår fly- og teoriopplæring, kost og losji, medlemskap i lokal klubb, medlemskap i Norges luftsportforbund, forsikring og deltageravgift for Luftsportsuka. Egenandelen er kun kr 500 ,-. Roy P. Johansen er ansvarlig for modellflyaktivitetene og modellflyskolen under Luftsportsuka. Han treffes på roypjoh@online.no eller på tlf 95155595. Alle våre aktiviteter vil være med godkjente instruktører og under kontrollerte forhold. Annen informasjon om selve skolen, vil komme til deltagerne før selve Luftsportsuka. Send e-post hvis det er noe du lurer på. Husk å melde dere på skjemaet og krysse av riktige «bokser» i påmeldingsskjemaet.

"SPINNKURS"
Dette er et kurs som er godt egnet for mikro-, motor- og seilflypiloter, der den overordnede målsetningen er å gi piloter kunnskap om hvordan flyet skal tas ut av unormale flygestillinger inkludert spinn, samt å få demonstrert eller forklart de effekter som kan oppstå om piloten ikke handler korrekt ved uttak av unormale flygestillinger. Det anbefales at alle piloter på rorkontroll tar dette kurset for å bli sikrere piloter. Kurset foregår under Luftsportsuka, og flys med en Super Decathlon akromaskin. Introen koster 1000,-, og inkluderer 40-50 min flytid. Påmelding gjøres ved å krysse av boksen «Spinnkurs» i påmeldingsskjemaet. Teori vil bli ettermiddag/kveld. 

RADIOTELEFONIKURS - PRAKTISK TRENING
Alle luftsportspiloter er velkommen til å ta ut radiotelefonisertifikat, hvor vi tilbyr både kurs i teori og praktisk trening under Luftsportsuka. I dag er det Luftfartsskolen, Privatfly.no, samt enkelte motorflyklubber som har lov til å melde opp til eksamen for Luftfartstilsynet. HUSK AT DETTE ER IKKE OPPMELDING TIL EKSAMEN, det MÅ gjøres av en godkjent skole.

Det er også satt opp eksamen med Luftfartstilsynet under Luftsportsuka, og består man teorieksamen, kan man gå opp i praktisk trening rett etter/dagen etter.

Husk å lese den informasjonen som blir lagt ut på hjemmesidene til Motorflyseksjonen nøye, da det er viktig informasjon om påmelding til eksamen. Selve radiotelefonikurset under Luftsportsuka vil koste 600,-, og deltagerne vil få både teorioppfrisking og praktisk trening av dyktige instruktører. Kryss av i påmeldingsskjemaet hvis du ønsker å bli med. Kontaktpersoner for kurset er Odd-Tore Ohnstad og Jan Roger Johansen. De treffes på tlf 93222384 eller 9119682.

UNGE ØRNER LIGHT - FOR UNGDOM 13 – 23 År
Dette er et tilbud til alle ungdommer mellom fra 13 til 23 år, og som ønsker å prøve andre eller nye aktiviteter. Ungdomsutvalget ønsker å subsidiere alle ungdommene med deltageravgift (300,-) og halv pris på inntil to aktiviteter (gjelder ikke tandemhopp - egen avtale for dette).  Her vil ungdom treffe andre luftsportsungdommer. Velkommen! Lurer du på noe, send e-post til johnole.hollenstein@hotmail.com, eller ring 91600161. Merk med UNGE ØRNER i påmeldingsskjema.

HALEHJULSUTSJEKK INTROKURS
Har du drømt om å utvide motorflygingen din? Er halehjul noe du kunne tenke deg? Da bør du sette av noen dager på Luftsportsuka, her er det nemlig mulig å få intro til halehjul og få den nødvendige informasjonen til videre utsjekk. Halehjulsutsjekk øker ferdighetene dine, og gir deg tilgang til mange spennende flytyper. Kostnaden for denne introen er kr 1000,-, og vil inkludere 40-50 min flytid. Under introturen på Starmoen vil i tillegg også prøve å bruke kortbaner i området for trening.

INTROKURS SEILFLY AKRO
INGEN TIMEKRAV, men krav til grunnleggende flyferdighet. Kurset inkluderer teorikveld med tema ”introduksjon til seilflyakro”, samt 4 starter flyging. Deltakere må påregne å hjelpe til med avviklingen av kurset på lørdag/søndag. Vi sleper med Dynamic (LN-YNO) til 1400 meter. Teori inkludert: ”Trygg akro med seilfly” og progresjonskort akro. Kurs inkludert 4 slep koster kun 700,- ! Maks 6 deltakere, førstemann til mølla. Instruktører: Anders Håkensen og Egil Roland. (NB - fulltegnet, med venteliste)

RADIOKURS FOR MODELLFLYGERE
Flere og flere modellflygere bruker områder og flyplasser hvor det er påkrevd radio kommunikasjon. Modellflyseksjonen ønsker å bidra til økt sikkerhet, og at du som pilot kan få en enkel og kort innføring i hva det innebærer å bruke flyradio på bakken. Derfor vil vi tilby alle våre modellflypiloter en helt unik mulighet under Luftsportsuka. - Dette er ikke fullt radiotelefonikurs, kun en innføring i bruk av radio og litt om luftrom. Kurset vil være 50/50 teori og praksis – deltakerne får en gjennomgang inne på et møterom, også går dere ut og snakker/lytter litt på flyradio ute på stripa mens det er aktivitet. Dette er gratis for modellflygere som deltar på Luftsportsuka. (forbehold om at det er plass til alle som vil delta). Kurset blir torsdag ettermiddag, og kursholder er motorflyinstruktør Santiago Amengual.

FØRSTEHJELPSKURS
Alle vil på et eller annet tidspunkt få brukt for en eller annen form for førstehjelpskunnskap. Selv om vi har få ulykker rundt oss, så er vi både utsatt for ulike skader og hendelser i vår aktivitet, og ellers i livet. Alle mennesker bør ha en grunnleggende førstehjelpskunnskap, slik at man kan utføre livreddende behandling til hjelpen kommer, eller forhindre ytterligere skader. I den forbindelse ønsker vi å arrangere et 3-timers førstehjelpskurs, med fokus på: hva nå? Hvem gjør hva? Og hvordan redde liv! Vi har ikke fastsatt starttidspunkt enda, men ønsker å starte dette torsdag ettermiddag, og det kan bli nytt kurs på fredag hvis det er stor pågang. Ønsker du å delta på dette, så krysser du av på påmeldingsskjema. Kurset er gratis.

AIR NAVIGATION RACE - LANDINGSKONKURRANSE
Innføring og presentasjon av ANR (Air Navigation Race). Åpent for alle. Her vil du og din evt. makker kunne får trening, tips og innføring i «Luftens orienteringsløp», av Norges dyktigste instruktør på dette området. Kurt Nordvik tar turen og vil være sammen med oss hele lørdagen. Lørdag vil vi også sette opp en landingskonkurranse, hvor alle som ønsker kan bli med . Alt dette er GRATIS for deltagere under Luftsportsuka 2016.

NM I GUMMISTØVELKASTING
Tradisjon tro vil det bli arrangert offisiellt NM i Gummistøvelskokasting. Det konkurreres i 3 klasser: damer, herrer, og barn/ungdom. Regler og utstyr utdeles og informeres om under uka.

FOREDRAG OG UTSTILLINGER
Det vil blir flere forskjellige foredrag og  utstillinger under Luftsportsuka. Vil bla. nevne MAF - Mission Aviation Fellowship, som kommer og holder et spennende foredrag om Bushflyging og om deres arbeid. I tillegg har vi fått Tom Røstad til å holde et «Prøveflyging av mikrofly»-seminar for Ik1. Pilotbutikken kommer og har salg og stand, flere leverandører kommer og viser frem produkter, samt at det vil være MYE sosialt!

PPL-EKSAMEN
I samarbeid med Luftfartstilsynet har vi fått til en egen PPL-eksamen under Luftsportsuka. Det har tidligere kun vært 4 slike eksamener i året, men dette er nr. 5, og kun for deltagere under Luftsportsuka. Det vil si at alle som skal avlegge PPL eksamen her, må også betale deltakeravgift for Luftsportsuka. Påmelding som deltager gjøres på vanlig påmeldingsskjema for Luftsportsuka. Eksamen vil bli lørdag 18. juni og ytterligere informasjon om dette vil ligge på hjemmesidene til Motorflyseksjonen. HUSK: KUN OPPMELDTE DELTAGERE FRA GODKJENTE SKOLER FÅR DELTA.

STORMODELLTREFF
Som alle år tidligere vil luftsportsuka være et sosialt treff for modellflygere under hele luftsportsuka, hvor det er rikelig med muligheter for å fly store skala-, turbin- og akromodeller samt helikopter på hovedstripa på Starmoen. Det er mulig å låne hangarplass til montering og overnatting for de store modellene. Dette er en flott anledning til å lære seg å fly på fullskala flyplasser sammen med annen flytrafikk. Bruk av turbinmodeller er lov. Alle modellflygere bør også ha med seg de obligatoriske små "solnedgangsflyene" som vi koser oss med foran hovedbygningen på kveldstid, når alle de store flyene er parkert for dagen og vi har flyplassen for oss selv.

TANDEMFLYGING MED PARAGGLIDER OG HANGGLIDER
Driver du med hang- og paragliding, kan du får utsjekk på vinsj av våre dyktige instruktører og piloter. Vil noen av dere andre prøve hangglider eller paraglider, så kan du kjøpe deg en tandemtur under Luftsportsuka til kun 200 kroner. Våre dyktige folk er der fra torsdag til søndag.

OVERNATTING, MAT OG SERVERING
Starmoen Luftsportsenter har alle fasiliteter, med 100 sengeplasser, en stor campingplass, og i tillegg har vi avtalt ytterligere overnattingsmuligheter i sentrum med transport til og fra flyplassen. Vi har egen servicemedarbeider som både lager mat og holder orden på logistikken. Det er egen kiosk, og vi serverer varmt og kaldt måltid hver dag, samt muligheter til å kjøpe lunsjpakker. Vi skal gjøre det ytterste for at du skal få det best mulig. Les mer om de ulike alternativene på påmeldingsskjemaet. Vi har kortautomat, og tar selvfølgelig også kontant betaling. Vi gleder oss til å se deg hos oss under Luftsportsuka 2016!

Påmelding på webskjema her! Meld deg på i dag for å sikre deg plass.

Er det noe som er uklart eller du har spørsmål, send til tom.brien@nlf.no

Velkommen til LUFTSPORTSUKA 2016 på Starmoen 15. – 19. Juni!

FOTO: Thomas Kristensen / Jon Gunnar Wold